Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item: https://libeldoc.bsuir.by/handle/123456789/49386
Title: Ontological approach to batch enterprise within Industry 4.0
Other Titles: Онтологический подход к рецептурному предприятию в рамках Индустрии 4.0
Authors: Taberko, V.
Ivaniuk, D.
Keywords: материалы конференций;Standards;Ontologies;Industry 4.0;OSTIS
Issue Date: 2022
Publisher: БГУИР
Citation: Taberko, V. Ontological approach to batch enterprise within Industry 4.0 = Онтологический подход к рецептурному предприятию в рамках Индустрии 4.0 / V. Taberko, D. Ivaniuk // Открытые семантические технологии проектирования интеллектуальных систем = Open Semantic Technologies for Intelligent Systems (OSTIS-2022) : сборник научных трудов / Белорусский государственный университет информатики и радиоэлектроники ; редкол.: В. В. Голенков [и др.]. – Минск, 2022. – Вып. 6. – С. 395–400.
Abstract: This article provides an review of the current situation of ontology use the techniques of creation, development and practice standards and digital twins with help of OSTIS Technology, examines in more detail the issues of current approaches to standards evolution, maintenance and application, with particular consideration to standards in the field of Industry 4.0, such as ISA-88, ISA-95 and ISA 5.1. Current standards-specific issues in this area are taken into account.
Alternative abstract: В работе рассмотрен онтологический подход к пониманию, интеграции и развитию стандартов на основе Технологии OSTIS. Уточнена формальные трактовки основных понятий, используемых в стандартах, что позволяет упростить описание реальных задач. Также описаны варинты интеграции базы знаний в используемые программные средства разработки и сценарии её использования непосрественно в системaх управления.
URI: https://libeldoc.bsuir.by/handle/123456789/49386
Appears in Collections:OSTIS-2022

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Taberko_Ontological.pdf227.6 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.